top of page

EMDR

MindAda Psikolojik Danışmanlık

EMDR(Eye Movemenet Desensitization and Reprocessing), Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelir.


EMDR terapisi; travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, fobiler, öfke kontrol problemleri, cinsel ve/veya fiziksel taciz travmaları, kompleks travmalar, yas problemleri, migren, fibromiyalji, psikosomatik ağrılar, yeme bozuklukları (anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza), gibi konularda etkililiği öne çıkmaktadır.


EMDR, kişide duyarsızlaştırma ve yeniden anıyı işlemleme yaparak, savaş, taciz, doğal afet, çocukluk döneminde yaşanan travmalar vb. rahatsız edici yaşam olaylarının sebep olduğu psikolojik sorunların yanında, panik bozukluk, yas, kronik ağrı gibi çeşitli sorunların çözümünde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bilişsel davranışsal terapiler gibi, farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren, iyileşme için, hafızanın duygusal, bedensel ve bilişsel algısal birimlerine odaklanan bir yol izler.


EMDR yönteminin kullanımı, 1987 yılında Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini keşfederek, bu etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak incelemesi ve çift yönlü uyaran ile travmanın beyinde oluşturduğu fizyolojik sıkıntının giderilmesiyle başlamıştır.


EMDR tedavi süreci nasıldır?
1. Daha önceki dönemlere dair olumsuz anıların çözülmesinin sağlanması
2. Mevcut stres faktörünü tetikleyen uyarana karşı duyarsızlaştırma
3. Gelecek dönemde daha iyi işlev gösterilebilmesi adına, uygun davranış, becerilerin yerleştirilmesi


EMDR uygulama süreci nasıldır?
1. Danışanın Geçmişi: Hastanın ortaya koyduğu probleme dair deneyim edinilen durumlar ele alınır.
2. Hazırlık: Bireyden uygulanma onayının alınması ile hazır hale getirilir.
3. Değerlendirme: Terapist, bireydeki sorunlu hatıranın belirlenerek, bu anı ile ilgili bugünkü olumsuz inanç ve duygularını beden hislerini, arzu edilen pozitif inanç ile değiştirilmesinde yardımcı olur.
4. Duyarsızlaştırma: Kişi anıyı temsil etmek üzere seçtiği resme odaklanarak, negatif inancını düşünür, negatif duygularını yaşayarak, bu durumların bedende yol açtığı değişimi hissetmeye başlar.  Sonrasında kişi zihnini serbest bırakarak, kontrolsüz şekilde zihninden geçen imgelerin farkına varır.
5. Yerleştirme: Kişinin pozitif inancını pekiştirmek amacıyla setler uygulanır.
6. Beden Tarama: Anıya dair oluşan fiziksel ve somatik bir durum varsa yeniden işlenmesi sağlanır.
7. Kapanış: Terapist hastaya geri bildirimde bulunarak, gerektiğinde rahatlatacak bazı teknikler uygular, seanstan sonra neler olabileceğini anlatır.
8. Yeniden Değerlendirme: Bir önceki seansın değerlendirilmesi yapılarak, danışman, önceki seansta ulaşılmış pozitif sonuçların yerleşip yerleşmediğini kontrol eder. Ayrıca danışandan gelen yeni veriler değerlendirilerek, yeniden işleme sürecine devam edilir.


Çocuklar ve ergenler için EMDR


EMDR, Dünya Sağlık Örgütü (2013) tarafından travmatik olaylar yaşayan çocuk ve ergenler için etkili bir terapi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Uluslararası Travmatik Stres Araştırmaları Derneği'nin (ISTSS, 2018) TSSB'si olan Çocuklar ve Ergenler için EMDR terapisinin etkililiğinin yüksek oranda olduğu vurgulanmaktadır.
Çocuklar ve ergenlerin travma sonrasında kendilerini sıkıntılı hissetmeleri çok yaygındır. Çoğu durumda semptomlar birkaç hafta içinde iyileşir. Ne yazık ki, küçük bir yüzdede travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) semptomlarının yanı sıra kaygı veya umutsuzluk gibi diğer semptomlar da gelişecektir.
TSSB, genellikle travmatik olayın özellikle bunaltıcı, şok edici veya üzücü hissettirdiği durumlarda, travmatik olayı doğal olarak işleyememekten kaynaklanır. Çocuğunuzun veya gencin travmatik bir olaydan sonra travma belirtileriyle mücadele ediyor olabileceğinin bir göstergesi olarak güncel yaşamı devam ediyorken travmatik olayların araya girmesi (orijinal olayı 'hatırlama' bölümleri), geriye dönüşleri (çocuk veya ergenin sanki orijinal olayı yeniden yaşıyormuş gibi davranabileceği durumlar) içerebilir. Olay veya olayı hatırlatan şeylerden kaçınmanın yanı sıra davranışsal veya duygusal dalgalanmalar da yaşadığı sık gözlemlenen durumlardır. 

EMDR, Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmeliyeti Enstitüsü (NICE- National Institute of Health and Clinical Exellence) tarafından travma sonrası stres bozukluğunun (PTSD) tedavisi olarak tanınmaktadır ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da çocuklar için etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir.

EMDR çocuk ve ergenlerde nasıl çalışır?
EMDR, çocuğun veya ergenin özel ihtiyaçlarına ve gelişim aşamasına bağlı olarak uyarlanabilir. Örneğin, kelimeler yerine resimler kullanılabilir veya terapist, travma hakkında konuşmakta zorlanan çocuklar için terapiyi daha erişilebilir kılmak amacıyla travmatik olaylar hakkında bir hikaye veya anlatı yazabilir.

Mind Ada Psikolojik Danışmanlık

05072293236
05077701637

Türkmen, YAZICI Apartmanı, Günhan Arın Blv. No:3 kat 1 daire 4, 09400 Kuşadası/Aydın

©2023, Mind Ada Psikolojik Danışmanlık.

bottom of page